30 dec
2020

Miercuri, 30 decembrie  2020, ora 9.00,va avea loc lansarea online a numărului 46 al revistei „Viața Noastră”, număr dedicat sărbătorilor de iarnă.

...
Citeste mai mult
25 nov
2020

                  Miercuri, 25 noiembrie 2020, s-a lansat nr. 45 al revistei „Viața Noastră”, un număr cu nu conținut bogat din domenii ca: istorie, literatură, religie, pictură, muzică, medicină, gastronomie etc. Revista se poate procura de la sediul Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad. Vă dorim lectură plăcută!

...
Citeste mai mult
30 sep
2020

        Miercuri, 30 septembrie 2020, în incinta Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, s-a lansat numărul 44 al revistei „Viața Noastră”, număr prin care „Casa” noastră își arată recunoștința și prețuirea față de persoanele de vârsta a 3-a.

            Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este marcată în fiecare an la 1 octombrie, pentru promovarea drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii.

          Anul 2020 marchează cea de-a 30-a aniversare a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, în contextul pandemiei COVID-19 ce provoacă temeri şi suferinţe persoanelor în vârstă din întreaga lume ...

Citeste mai mult
31 aug
2020

Luna august este o lună cu profunde semnificații. Numele ei vine de la împăratul roman Augustus, cel care timp de 40 de ani a obținut numeroase victorii, mai ales în această lună. Ea este marcată de tradiții străvechi ce se împletesc cu evenimentele de seamă pentru poporul nostru.

Limba este un organism viu care se naște, crește, se dezvoltă odată cu poporul care a creat-o și căruia îi servește ca mijloc de comunicare în toate situațiile.

În fiecare an, la 31 august, se celebrează în România „Ziua Limbii Române”, sărbătoare instituită prin lege în anul 2013. Această zi se sărbătorește și în Republica Moldova din anul 1990. În anul 2011, mai multe asociații ...

Citeste mai mult
29 iul
2020

        Miercuri, 29 Iulie, cu ocazia Zilei Imnului Național al României, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad a organizat simpozionul „IMNUL NAȚIONAL AL ROMÂNIEI, CEL MAI IUBIT CÂNTEC AL NAȚIUNII”, desfășurat în Sala Alexandru Ioan Cuza, cu respectarea normelor de igienă și distanțare impuse de Starea de Alertă. 

       

       Orice naţiune, orice stat se identifică fundamental cu câteva simboluri esenţiale: drapelul, stema şi imnul. Dicţionarul Explicativ al limbii române defineşte termenul de imn naţional sau imn de stat, drept „Un cântec solemn apărut odată cu formarea statelor naţionale şi adoptat oficial ca simbol al unităţii naţionale de stat ...

Citeste mai mult
17 iul
2020

    Vineri, 17 iulie 2020, în Sala „Alexandru Ioan Cuza” din incinta Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad s-a lansat revista cu numerele 42-43  - „Viața Noastră”.

       Indiferent de efervescența socială a momentului, sau de pandemia care a afectat întregul mapamond, viața culturală a Bârladului pulsează la fel de activ, ca totdeauna. Un rol activ în această mișcare de informare și de culturalizare îl are prestigioasa Asociație Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, condusă de magistrat pensionar Nicolaie Mihai – instituție care editează și un organ publicitar intitulat      „Viața Noastră”. Revista se autocar ...

Citeste mai mult
24 iun
2020

                   Miercuri, 24 iunie 2020, începând cu ora 15.00, sala „Alexandru Ioan Cuza” din incinta Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, va găzdui  expunerea „Ia românească, o fascinantă poveste a unui neam și a unui pământ strămoșesc”, prezentată de domnul învățător Dumitru Andrei.  Pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”. 

                   Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor. Despre ie Aurelia Doagă scrie: „Portul românesc prezintă două caracteristici esențiale: ...

Citeste mai mult
24 iun
2020

             Miercuri, 24 iunie 2020, începând cu ora 15.00, în sala „Alexandru Ioan Cuza” din incinta Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, va avea loc expunerea  „Sânziene…ie, floare și lumină”, prezentată de doamna profesor Alexandrina Pascal. Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor sub numele de „Sânziene” sau „Drăgaica”. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

              În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. ...

Citeste mai mult
24 iun
2020
FOLCLORUL MUZICAL ROMÂNESC ȘI TRĂSĂTURILE SALE SPECIFICE - OBICEIURI DE PRIMĂVARĂ - VARĂ - ...
Citeste mai mult
20 iun
2020
Lansare de carte: Ironie, pandemie și folclor - autor Ion Dobrin ...
Citeste mai mult
15 iun
2020

               Renumitul poet vasluian Petruș Andrei, membru al Uniunii Scriitorilor din România, își va lansa cea de-a 31-a carte – Tinerețea fără bătrânețe a lui MIHAI EMINESCU și viața sa fără de moarte, într-o ediție alcătuită de „Jumătatea mai Bună” a acestuia – Livia Andrei și tipărită la editura „Sfera” din Bârlad. Lucrarea cuprinde studii, eseuri și poezii referitoare la viața și opera lui Mihai Eminescu, la eminescologi.

                   Petruș Andrei nu este la prima creație dedicată „poetului nepereche”, acesta arătându-și admirația și dragostea pentru marele nostru poet național prin publicarea altor 2 cărți: „Dulcea mea doamnă/ Eminul meu Iubit” și Mihai Eminescu – Eterna fascinație”.

          ...

Citeste mai mult
15 iun
2020

              Luni, 15 iunie 2020 se împlinesc 131 de ani de la trecerea în neființă a „poetului nepereche” - Mihai Eminescu. Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a Pensionarilor „Elena Cuza” nu a uitat acest lucru, organizând în această zi manifestarea „Cine l-a iubit pe Eminescu?”.

               Întrebarea din titlu este retorică, nu așteaptă un răspuns, răspunsul este știut de toți. Și naște de la sine o altă întrebare: „Dar cine, oare, nu l-a iubit pe Eminescu”? Orice om, în care bate o inimă de român adevărat, se simte emoționat când citește poeziile pline de farmec, care te fac să vezi cu ochii minții universul mirific al naturii care în lirica eminesciană prinde viață și devine o stare de suflet. S ...

Citeste mai mult
14 apr
2020

Veteran de război din Bârlad, sărbătorit de CARP la împlinirea a 100 de ani… prin postă!

     ANIVERSARE DE CRIZĂ… Veteranul de război, col. (rtg) Gheorghe Voiculescu, membru de peste 16 ani al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) „Elena Cuza” din Bârlad, a împlinit pe 14 aprilie 100 de ani! Supraviețuitor al lagărelor rusești din cel de-al Doilea Război Mondial, colonelul (rtg) Gheorghe Voiculescu a avut parte de o aniversare … de criză. CARP Bârlad i-a trimis urãrile si cadourile … prin colet poștal! „Din păcate, datorită stării de necesitate, nu am putut merge să-l aniversăm acasă la el, la Bârlad. Dar i-am trimis prin postă tot ce i-am pregătit, plus o felicitare. Este unul dintre ultimii 11 veterani de război pe care îi mai avem ...

Citeste mai mult
18 mar
2020

        Patrimoniul bibliofil al județului Vaslui se îmbogățește zilele acestea cu o inedită lucrare documentar-omagială, ce se va prezenta la Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad în data de 18 martie 2020. Editată sub auspiciile Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” şi Societatea Culturală Bucureşti-Chişinău, cartea ”Vasluienii în războaie” este dedicată comemorării și omagierii eroilor și participanților la războaiele românilor, pentru realizarea și apărarea statului unitar național român în cele 3 etape definitorii:

(1)  Războiul de independență (1877-1878)

(2) Războaiele de întregire a neamului:

- Războaiele balcanice (1912-1913);

Citeste mai mult

18 mar
2020

Domnul Unirii, destin închinat țării

             Alexandru Ioan Cuza provenea dintr-o familie de boieri mici și mijlocii din județul Fălciu, proprietari de pământ cu funcții în administrațiile domnești din Moldova din partea tatălui - Ioan Cuza și din partea mamei, Sultana Cozadini, din strămoși de origine greco-italiană. Cuza se naşte pe 20 martie 1820 la Bârlad, primele studii urmându-le la pensionul condus de francezul Victor Cuenin din Iaşi, unde îi are colegi pe Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri.

           Dimploma de bacalaureat o ia la Paris în 1835, apoi urmează studii univer ...

Citeste mai mult
15 mar
2020
Expoziție foto documentară: Bârladul de odinioară ...
Citeste mai mult
06 mar
2020

          Agnes Dei (în original: Agnes of God) a avut peste șase sute de reprezentații pe Broadway, iar în anul 1980 a fost ecranizatã de Norman Jewisondin, din distribuție fãcând parte Jane Fonda, Anne Bancroft și Meg Tilly (ultimele douã nominalizate la Oscar). Textul este o reflecție asupra forței credinței si nevoii de miracol a omului modern, acțiunea piesei petrecându-se într-o mãnãstire de maici. În chilia uneia dintre cãlugãrițe este descoperit cadavrul unui nou-nãscut. De crimã pare a fi vinovatã mama pruncului, sora Agnes. Cu investigarea omorului este însãrcinat un medic psihiatru, doctor Martha Livingstone, care, din discuția cu maica superioarã a mãnãstirii va ajunge sã dezvãluie o obscurã poveste de familie.

Citeste mai mult

25 feb
2020
Manifestarea „Lecturi sonore cu Petruș Andrei” ...
Citeste mai mult
22 feb
2020

            Cartea „Tsunami în Arhipelag”, scrisă de doamna profesor Oltea Rășcanu Gramaticu conține elemente despre mirifica lume a Orientului și descrierea unui periplu al autoarei în civilizațiile Orientului.

           Activitatea a fost organizată și s-a desfășurat sub egida Societății de Științe Istorice - Filiala Bârlad, a Primăriei Municipiului Bârlad, reprezentată de domnul primar, avocat Dumitru Boros și a Consiliului Local Bârlad.

          Au prezentat alocuțiuni pe tema cărții: dr. Alin Spânu, Universitatea București, dr. Liviu Țăranu, CNSAS București, col. dr ...

Citeste mai mult
18 feb
2020

         În contextul perioadei agitate pe care ţara noastră o traversează, un spectacol despre aşteptare, vis, iluzie şi, nu în ultimul rând realitate, nu poate trece neobservat. Patru personaje aflate într-o gară dezafectată așteptând un tren care nu va mai opri niciodată, patru personaje care îşi îneacă nimicnicia în alcool, trăind în iluzia vieţii pe care au avut-o. La fel ca în piesele lui Samuel Beckett, timpul este aproape inexistent, fiecare zi fiind o repetare nesfârşită a aceleiaşi acţiuni, aceea de a privi trenurile şi de a spera la nesfârşit că unul dintre ele va staţiona măcar câteva secunde în gară. Staţia este o ruină, totul este distrus, murdar, fără posibilitate de reconstrucţie.

        Pe tot parcursul spectacolului ne punem întrebarea dacă ceea ce vedem pe scenă este real sau este ...

Citeste mai mult
13 feb
2020

               Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad organizează joi, 13 februarie 2020, conferința „Alexandru Vlahuță, omul verigă de legătură al culturii române” susținută de scriitorul Mircea Platon și lansarea celui mai recent volum al acestuia, sub titlul „Alexandru Vlahuță, primul și ultimul”.

            Conferința propune publicului bârlădean o nouă perspectivă de cunoaștere a poetului, prozatorului și publicistului Alexandru Vlahuță iar volumul nou apărut în orizontul literar românesc cuprinde publicistica cenzurată a marelui scriitor, care, nu demult a fost comemorat de întreaga ființă românească, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea sa în eternitate.

        &n ...

Citeste mai mult
08 feb
2020

            Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul “Vasile Pârvan”, Bârlad şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor, Bucureşti vă invită sâmbătă, 8 februarie 2020, ora 11.00, la vernisajul expoziţiei “TĂRÂMUL DULCIURILOR - cutii de bomboane şi reclame din perioada 1900-1980”. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235.

               Colaborarea cu fondatorii şi reprezentanţii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor din Bucureşti - colecţionarii Cristian şi Mihai Dumitru - presupune, de această dată, prezentarea publicului bârlădean a unei colecţii formată pe parcursul a 40 de ani, ce însumează 400 de exponate (cutii de bomboane şi reclame) care recompun istoria dulciurilor româneşti, pentru o perioadă de aproximativ 100 de an ...

Citeste mai mult
25 ian
2020

Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, acum la început de an, vă propune spre vizionare o extrem de interesantă expoziție de artă plastică organizată sub genericul „Destinul unui artist” – Viorica Rodica Bălan. Autoarea lucrărilor, deși a plecat de ceva timp din această lume, și-a exprimat încă din timpul vieții, dorința ca o parte din lucrările ei să fie să fie donate unor muzee. Așa se face că, la ora acuală, picturi semnate de ea se găsesc în muzeul din Botoșani, la Complexul Național Moldova Iași și începând din anul 2019 și la Muzeul din Bârlad. Spirit profund, atât ca artist, cât și ca om, pictorița a înțeles că muzeul este printre puținele instituții, care poate asigura posteritatea unui artist.

Viorica Rodica Bălan s-a născut la 4 decembrie 1918 la Iași în familia unor renumiți medici ieșeni. A urmat Școala primară la Iași, iar mai a ...

Citeste mai mult
23 ian
2020

    

      Dezvoltarea limbii române în teritoriile locuite de români s-a realizat datorită scriitorilor pașoptiști, aceștia continuând eforturile cronicarilor moldoveni, munteni și ai Școlii Ardelene. Lucrările pașoptiste au hrănit unitatea spirituală a poporului, unitate ce se dorea a fi oglindită și în granițele ce vor forma Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești

       Ideea unității fraților români de același sânge și cu aceeași credință a existat și înainte de secolul XIX, idee ce poate fi regăsită în precuvântările cărților diaconului Coresi, mitropoliților Varlaam al Moldovei și Simion Ștefan al Transilvaniei, episcopului Ch ...

Citeste mai mult
14 ian
2020

    Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ,,Elena Cuza’’ a organizat manifestarea cultural-artistică intitulată: ,,A fost odată ca-n povești, a fost ca niciodată...este și va fi ...Eminescu!’’. Ne-am propus astfel să dedicăm ziua de 14 ianuarie sărbătoririi cifrei rotunde de 170 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu.

    Mihai Eminescu este socotit drept cea mai importantă voce poetică din literatura română pentru harul și măiestria cu care a reușit să transpună în cuvinte esența sufletului și trăirilor poporului român. Sensibilitatea sa prin care a filtrat semnificația vieții omului, realitățile contemporane și natura umană observată în experiențele sociale au determinat ca preocu ...

Citeste mai mult
14 ian
2020

         Vă mărturisim că am așteptat cu nerăbdare să împărtășim cu dumneavoastră materialele ce alcătuiesc numerele 40-41 ale revistei ,,Viața noastră’’, rezultatul fiind un exemplar cu dublă greutate. Luna decembrie, atât de încărcată în semnificații pentru poporul român, debutând cu Ziua Națională a României și terminându-se cu Nașterea Domnului și Anul  Nou, ne-a inspirat fără doar și poate să umplem paginile revistei noastre cu o varietate de emoții ce ne-au încercat datorită evenimentelor și sărbătorilor ultimei luni din an.

Citeste mai mult


Sus