TRECUT, PREZENT, VIITOR... ”RĂZEȘII” DIN POGONEȘTI

   Rădăcinile Ansamblului Folcloric „Răzeșii” au început să prindă viață de pe la începutul anilor ’70, pe când un grup vocal-folcloric din Pogonești a ajuns la faza județeană a unui concurs cultural-artistic desfășurat pe scena Casei de Cultură din Huși în 1972, unde membrii acestui grup au prezentat câteva piese folclorice îmbrăcați în costumele noastre populare autentice, existente și în prezent, și unde foarte puțin a lipsit să fie promovat la faza interjudețeană.
    Activitatea grupului a continuat ajungându-se ca în anul 1977, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la obținerea independenței de stat a României, să se pregătească un montaj literar-muzical dedicat acestei importante aniversări. Pe timpul recitării versurilor și al intonării cântecelor de către membrii grupului, pe un ecran erau  proiectate imagini (diapozitive) cu scene din luptele armatei române pentru obținerea independenței. Dintre interpreți îi amintesc pe Mărcuță Costache și Zoica, Mărcuță Remus și Ioana, Ioan Ionel și Maria, Iordache Neacșu și Elena, Borș Constantin și Ioana sau subsemnatul, Andrei Dumitru și Maria. Concursul s-a desfășurat pe scena Teatrului de stat  „V.I. Popa” Bârlad, grupul de la Pogonești obținând locul al II-lea pe județ.
    Începând cu anul 1981, la diferite spectacole, concursuri comunale, intercomunale, pe lângă cântecele ce le prezentam, în preajma sărbătorilor de iarnă prezentam și colindul nostru străvechi „Leroilea”. În iarna 1984-1985 a început faza de masă a Festivalului național „Cântarea României”. Ocupând locul I la faza comunală, intercomunală, zonală de județ cât și la faza județeană, colindul nostru este promovat la faza națională care s-a desfășurat pe scena Teatrului național „Mihai Eminescu” din Botoșani. Aici, colindătorii din Pogonești, județul Vaslui, cu costumația lor autentică și o interpretare ireproșabilă a colindului străvechi „Leroilea”, au fost clasați pe locul I de un juriu foarte exigent și competent, din care nu au lipsit apreciatele și merituoasele realizatoare Eugenia Florea de la Radio România și Mărioara Morărescu de la Televiziunea Română.
    Ziarul „Vremea Nouă” din 2 iulie 1985, în articolul „Festivalul național „Cântarea României” etapa republicană, centrul Botoșani, scria: „O bună impresie au lăsat colindătorii din Pogonești-Ivești, prin autenticitatea folclorului adus pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani”. De aici au început să fie numărați cei 35 de ani de activitate în domeniul folclorului autentic, aniversare ce va avea loc la Pogonești, la 15 august 2021.
    În 1992, C.J.C.V.C.T. Vaslui, prin domnul Petrică Toma, împreună cu Centrul național al creației populare prin domnul Dumitrașcu E., în urma unei activități de cercetare la Ivești și Pogonești, realizează filmul „La vârfori” care obține două premii la Festivalul de film „Etnos” de la Bacău, premiul I (categoria de film document) și premiul al II-lea la Festivalul „Lumină din lumină” de la Curtea de Argeș, Pitești. În același an, în decembrie, colindătorii din Pogonești participă la Festivalul folclorului vrâncean – Focșani, unde obțin Premiul pentru autenticitate, în cadrul secțiunii de iarnă – datini și obiceiuri.
    În 1994 participă la Festivalul de datini și obiceiuri „Tudor Pamfile” de  la Galați, obținând Premiul I, iar în 1996, grupului folcloric din Pogonești i se acordă Diploma Festivalului de colinde „Florile dalbe” de la Bacău.
    În 1997 alaiul de colindători din Pogonești participă la Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” – Iași, președintele juriului fiind domnul profesor Ion H. Ciubotaru, cel care în iarna 1964-1965 înregistra la Pogonești colindul străvechi de aici, „Leroilea”.
    În acest an – 1997 – se construiește monumentul de la dispensar, în centrul satului, cu prilejul aniversării a 508 ani de atestare documentară a satului Pogonești (14 octombrie 1489 – Suceava). În cadrul acestui eveniment se organizează un colț muzeistic la dispensar.
    În 1999, cu prilejul aniversării a 510 ani de atestare documentară a satului Pogonești și a 125 ani de atestare documentară a școlii din Pogonești, se construiește Monumentul cărții în fața școlii. În cadrul acestei importante manifestări s-au pus bazele înființării Asociației „Tinere vlăstare – 2000”, care obține hotărârea judecătorească în primăvara anului următor, la 26 aprilie 2000, an în care începe o activitate mai bogată a Grupului folcloric „Răzeșii”, astfel că Direcția pentru cultură și culte a județului Vaslui întocmește un proiect de finanțare prin Ministerul culturii și cultelor din România, prin care „Răzeșii” din Pogonești, în perioada 16-24 decembrie 2000, participă la sărbătorile dedicate Crăciunului și Anului Nou la Strasbourg – Franța și în localități învecinate, între care și Furdenheim.
    În vara anului 2002, primarul și soția din Furdenheim, la invitația primăriei Ivești și a „Răzeșilor” din Pogonești, face o vizită în comuna noastră. Tot în acest an, colindătorii din Pogonești merg la București pentru a face înregistrări cu colindele laice și religioase de aici la Casa de discuri „Electrecord”.
    După ce în anul 2001, în cadrul proiectului „Etnografia și folclorul – matrice a spiritualității românești”, „Răzeșii” fac o deplasare la București „Muzeul satului”, participând în direct la emisiunea TVR „O vedetă…populară” cu colinde de Florii și unde, aplicând un chestionar privind înființarea unui muzeu etnografic la Pogonești, pornesc la strângerea de materiale și demarează construcția muzeului sătesc pe amplasamentul actual. Construcția este terminată și cu sprijinul autorităților locale. Membrii comunității, familii de aici, donează lucruri – țesături, cusături, broderii, obiecte din lemn sau lut – care sunt așezate foarte frumos, ca într-o adevărată casă țărănească, astfel că în data de 5 iunie 2005 se inaugurează Muzeul sătesc „Casa Răzeșului” și are loc prima ediție a sărbătorii satului „Hora Răzeșilor”.
    În toamna anului 2005 Ansamblul folcloric „Răzeșii” participă la manifestările prilejuite de „Sărbătoarea toamnei bârlădene”, spectacol al cărui prim plan l-au avut „Lăutarii” din Chișinău sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, iar în decembrie se participă la spectacolul „Steluțe de crăciun” de la ARCUB București, organizat de FRDS și unde „Răzeșii” primesc „Distincția de onoare”.
    În 2006, prin proiectul „Colindând prin Europa”, finanțat de Consiliul județean Vaslui, în perioada 26 octombrie-8 noiembrie, se face o deplasare în Spania – zona Calpe. S-a editat broșura „Colindând prin Europa”. Tot în acest an, decembrie, Consiliul județean Vâlcea, CJCTCV Vâlcea organizează Festivalul de datini și obiceiuri „Din moși-strămoși”, la care participă și Ansamblul folcloric „Răzeșii”. La începutul lunii decembrie 2006, „Răzeșii” participă la un spectacol de 3 ore la TV FAVORIT, unde prezintă colindele laice și religioase, televiziune la care timp de 30 de zile, în fiecare seară, au fost prezentate colinde de ale noastre.
    Spre sfârșitul toamnei și începutul iernii lui 2007, Radio Iași face înregistrări pentru un program legat de datinile și obiceiurile de aici cu membrii ansamblului cât și cu alți membrii ai comunității privind mediul sătesc, tradițiile meșteșugărești, realizând o emisiune de 3 ore în preajma Crăciunului.
    În primăvara lui 2008, ca urmare a proiectului transfrontalier „Arta tradițională – mijloc de dezvoltare economică” inițiat de către CJCVCT Vaslui se organizează la muzeul sătesc un atelier de țesături în care au lucrat femei în vârstă cunoscătoare în arta țesutului, dar și tinere căsătorite sau eleve din clasele V-VIII, care să învețe acest meșteșug tradițional. S-a țesut pânză din bumbac, s-au țesut fote, s-au confecționat ii și ilice, toate acestea în vederea pregătirii de costume naționale. Atelierul a funcționat timp de un an, când spre sfârșitul primăverii de „Hora răzeșilor” se organizează la Pogonești un minitârg la care participă și ceilalți parteneri în cadrul proiectului: Brădești, Vinderei – olărit, Duda-Epureni – sculptură în lemn și meșteri populari din Republica Moldova.
    Cu acest prilej, Ansamblul folcloric „Răzeșii, cărora li s-au alăturat flăcăi și fete din sat, toți îmbrăcați în frumoasele și autenticele costume populare, au prezentat timp de două ore Nunta Tradițională cu socri mari, socri mici, miri, nași, vornici și domnișoare de onoare. S-au putut vedea pe viu principalele momente ale nunții – adunarea la nași, primirea la casa miresei, iertăciunea, jucatul zestrei, masa cea mare, oferitul colacilor la nași sau dezgătitul miresei.
    Tot în 2009 s-a derulat proiectul „Lada de zestre” finanțat de Consiliul județean Vaslui, prin care s-a făcut o cercetare privind stadiul meșteșugurilor tradiționale pe cursul inferior al râului Tutova în comunele Puiești, Pogana, Ciocani, Ivești, Pogonești și Tutova. S-a editat o broșură care să reflecteze principalele lucruri constatate în aceste comunități.
    În perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2010, „Răzeșii” au făcut o deplasare la Repedea, județul Maramureș unde au prezentat melodii populare din Colinele Tutovei.
    În anii următori, continuând și în prezent, începe o colaborare fructuoasă, demnă de cele mai frumoase aprecieri între „Răzeșii” Pogonești și Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad pe diferite scene din Bârlad, Pogonești, Băcești, Puiești, Băcani, județul Vaslui, culminând cu emoționantele și apreciatele spectacole de la Deda și Reghin, județul Mureș.

 


Sus