29 dec
2017

Casa de Ajutor reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad, vă invită vineri, 29 Decembrie 2017, ora 10:00, la lansarea numărului 37 al revistei ”VIAȚA NOASTRĂ”

...
Citeste mai mult
11 dec
2017

Tenis de masă organizat cu ocazia Zilei Naționale a ROMÂNIEI (1 DECEMBRIE) Competiția se va desfășura în incinta sălii de sport a Școlii Gimnaziale “M. C. EPUREANU” Bârlad. ÎNSCRIERILE: 1 decembrie - 11 decembrie la sediul CARP (Ghișeul nr. 10), la sediul Sucursalelor din teritoriu sau la Școala Gimnazială Nr. 9 “M. C. EPUREANU” Bârlad La concurs sunt așteptați membrii Casei (atât din mediul urban, cât și din cel rural), copiii, nepoții și strănepoții acestora. Regulile competiției și modul de desfășurare se vor prezenta în data de 11 decembrie, ora 9:00 cu ocazia tragerii la sorți a ordinii intrării în concurs. Vor fi premiate primele 3 locuri de la fiecare categorie de vârstă. Se vor acorda ajutoare nerambursabile, diplome, medalii. Pentru înscrierea participanților minori, se va prezenta certificatul de naștere al minorului și ac ...

Citeste mai mult
05 dec
2017

Concertul „SCRISOARE DE DECEMBRIE” este o poveste contemporană despre frumos, despre calitate, despre emoții pozitive și despre sentimente pe care nu le poți avea și nu le poți trăi la această intensitate decât în preajma Crăciunului. Fuego propune un show vizual și auditiv, bazându-se pe emoția stârnită de mesajele cântecelor și a poeziilor sale. Totodată, împreună cu publicul său, artistul va scrie o mare scrisoare dedicată Crăciunului, pe care o va publica ulterior.

...
Citeste mai mult
24 nov
2017

Concurs de Șah cu ocazia Zilei Naționale a ROMÂNIEI (1 DECEMBRIE) ÎN PERIOADA 24 - 27 NOIEMBRIE Competiția se va desfășura la Cercul Militar Bârlad ÎNSCRIERILE: 22 noiembrie - 24 noiembrie la sediul CARP (Ghișeul nr. 10), la sediul Sucursalelor din teritoriu sau la sediul Cercului Militar Bârlad La concurs pot participa: membrii C.A.R.P. “Elena Cuza” (atât din mediul urban, cât și din cel rural), cadrele militare MApN şi MAI (active şi în rezervă), copii, nepoții și strănepoții acestora. Regulile competiției și modalitatea de desfășurare se vor prezenta în data de: 24 - 25 noiembrie, (juniori) și 26 - 27 noiembrie, orele 9:00 - 12:00 și 16:30 - 19:30, (seniori). Sistemul de joc va fi: Elvețian cu 7 runde având timp de gândire 25 min/jucător. Vineri 1 decembrie, ora 13:00 - PREMIEREA la Cercul Militar Se vor premia primele 3 locuri. Coordonat ...

Citeste mai mult
23 nov
2017

Vă oferim, ca ghid, câteva... trepte posibile:

I. Raportul vârstă - spirit civic

II. Toamna se numără... BOBOCII III. NOIEMBRIE - luna unor personalități (reale)

IV. Zilele Naționale și Centenarul visat!

V. Demnitatea nu ține de un scop, ci de permanență!

Oaspeții prețuiți care ne onorează sunt doi scriitori români:

Petre ISACHI (Bacău) și (din Luncanii Bacăului) Viorel SAVIN

În rol timid de moderator: Gruia Novac Inițiatori și coordonatori: Nicolaie MIHAI Elena MONU

...
Citeste mai mult
27 oct
2017

CHIRIȚA ÎN CARNAVAL de Vasile Alecsandri

Regia: Marius Bodochi

Distributia: Rodica Popescu Bitanescu, Marius Bodochi si Anca Sigartau

Cel mai reprezentativ poet al unei frământate epoci din istoria poporului nostru, Vasile Alecsandri a ilustrat literatura noastră timp de aproape jumătate de veac. Talent cu resurse multiple, Alecsandri şi-a câştigat merite de seama în poezie, în dramaturgie şi în proză. Comediile „Iaşii în Carnaval” , „Coana Chirița în provincie”, „Sânziana şi Pepelea”, drama „Despot Vodă”, povestirile „Istoria Unui galben Baltă –albă” etc, sunt realizări de mare valoare artistică. Comediile lui Alecsandri sunt structurate în ju ...

Citeste mai mult
22 oct
2017

Duminică la ora 11.00 va avea loc la Cercul Militar Bârlad Simpozionul şi vernisarea expoziţiei de fotografie documentară BÂRLADUL - CAPITALĂ MILITARĂ (noiembrie 1916 - martie 1917). Aceasta reprezintă a doua manifestare dintr-un amplu proiect iniţiat de şcoala noastră ,,România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război”, lansat cu prilejul primei activităţi intitulată BERTHELOT ŞI BÂRLADUL, desfăşurată la sediul Şcolii Gimnaziale “Iorgu Radu”, în data de 16 octombrie 2017, şi care s-a bucurat de un real succes.

Manifestarea se înscrie în lista de activităţi dedicate Centenarului Primului Război Mondial şi Marii Uniri organizate în urbea noastră şi este organizată în colaborare de: Primaria şi Consiliul Local Municipal Bârlad, Cercul Militar Bârlad, Societatea de ...

Citeste mai mult
16 oct
2017

Luni la ora 11.00 va avea loc la Şcoala Gimnazială “Iorgu Radu” Bârlad vernisarea expoziţiei BERTHELOT ŞI BÂRLADUL. Aceasta reprezintă prima manifestare dintr-un amplu proiect iniţiat de şcoala noastra şi care îşi propune marcarea Centenarului Primului Război Mondial și a Marii Uniri. Proiectul intitulat ,,România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război” se va desfăşura, initial, pe parcursul anului şcolar 2017-2018 cuprinzând mai multe simpozioane şi expoziţii de fotografie documentară la sediul unor instituţii reprezentative pentru comunitatea bârlădeană: Cercul Militar Bârlad (22 octombrie – Bârladul capitală militară[1]), Biblioteca Municipală “Stroe S. Belloescu” (25 noiembrie - Prezenţa Marelui Cartier Regal la Zorleni. Implicaţii naţionale şi internaţionale), Primăria Municipiului Bârlad (1 Decembrie) ...

Citeste mai mult
12 oct
2017

INFORMAŢII UTILE PENTRU DONATORI

CONDIŢII PENTRU DONARE
-    vârsta să fie cuprinsa intre 18-50 ani;
-    peste 50 ani donatorul trebuie să prezinte adeverinţa de la MEDICUL DE FAMILIE „apt pentru donare“ sau eventualele boli cronice și examen cardiologie;
Greutatea
-    bărbații - 65 kg;
-    femeile - 60 kg;
Persoana trebuie să fie sănătoasă fără antecedente de:
-    H.T.A (hipertensiune arterială > 180;
-    angina pectorală;
-    hipotensiune arterială;
-    diabet zaharat;
-    sindrom febril; ...

Citeste mai mult
09 oct
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad invită luni, 9 octombrie a.c. cu începere de la ora 18:30, membrii la piesa de teatru „Woyzeck” de Georg BÜCHNER în interpretarea actorilor Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad - Oana Florea, Cătălina Rusu, Cella Todică, Lucian Arhire, Sorin Ghiorghe, Bogdan Manolache, Simon Salcă jr., Alex Savu și George Sobolevschi. 

Despre spectacol, secretarul literar al Teatrului bârlădean, Teodora Gabriela Spânu a precizat: „Personajul Franz Woyzeck este un soldat aflat într-o mică localitate germană, care trăieşte în concubinaj cu Marie. Cei doi au un copil, pe care biserica refuză să-l boteze, pentru că e ...

Citeste mai mult
05 oct
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad organizează joi, 5 octombrie a.c., evenimentul de celebrare a cuplurilor ce aniversează 50 de ani de la căsătorie - Nunta de Aur 2017.

Ceremonia religioasă va avea loc la Biserica „Sf. Dumitru” din localitate cu începere de la orele 15:30.

Felicitările și masa festivă se vor desfășura la restaurantul Royal de la orele 17:30.

Vă așteptăm cu drag!

 

 

...
Citeste mai mult
01 oct
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad organizează în parteneriat cu Primăria municipiului Bârlad, Clubul Lions și Cercul Militar Bârlad un concurs de șah în intervalul 23-30 septembrie a.c.

Competiția se va desfășura în incinta Cercului Militar Bârlad, de buna organizare a sa fiind responsabili inginerul proiectant Ioan Mocanu și inginerul Alexandru Miron.

Înscrierea participanților se va putea realiza în intervalul 15 - 29 septembrie a.c. la Ghișeul nr.10 din incinta Casei, la sediile sucursalelor sau direct la Cercul Militar Bârlad. La concurs pot participa: membrii ...

Citeste mai mult
01 oct
2017

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice - 1 Octombrie o vom celebra, în acest an - 2017, într-un mod inedit.

Mai precis, vă invităm duminică, 1 Octombrie a.c. cu începere de la ora 9:00 în sala „Alexandru Ioan Cuza” la versanisarea unei expoziții de portrete aparținând prof. Ghiță Cristian, picturi reunite sub genericul „Frumusețea vârstei.”

Prezentarea expoziției va fi asigurată de prof. Dionisie Gradu.

Vă așteptăm! ...

Citeste mai mult
01 oct
2017

Casa de Ajutor reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad, vă invită duminică, 1 Octombrie 2017, ora 9:00, la lansarea numărului 36 al revistei ”VIAȚA NOASTRĂ”

...
Citeste mai mult
30 sep
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad alături de partenerii săi Primăria municipiului Bârlad și Clubul Lions, filiala Bârlad organizează cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii - 29 septembrie și a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice -1 octombrie „Crosul Toamnei.”

Competiția se va desfășura în Grădina Publică în ziua de 30 septembrie a.c. cu începere de la ora 10:00.

La concurs sunt așteptați membrii Casei din mediul urban cât și din mediul rural, copiii, nepoții și strănepoții acesto ...

Citeste mai mult
29 sep
2017

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii - 29 septembrie și a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice - 1 octombrie, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad în colaborare cu Primăria municipiului Bârlad, Clubul Lions și Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” a pregătit pentru toți iubitorii sportului o competiție de tenis de masă.

Concursul se va desfășura în incinta sălii de sport a Școlii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu” Bârlad, sub atenta coordonare a prof. Jora Bogdan.

Înscrierea este permisă tuturor membrilor Casei din mediul u ...

Citeste mai mult
20 sep
2017

Din 2010 începând conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Elena Cuza" Bârlad a iniţiat şi a pus în practică o veche tradiție - Nunta de Aur - care se sărbătoreşte la 50 de ani de convieţuire a unui cuplu.

E forma prin care Consiliul Director al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad înțelege să-și manifeste respectul, admirația, recunoștința față de cuplurile ce aniversează 50 de ani de împreună-viețuire.

Astfel, toți membrii C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad, ce împlinesc anul acesta 50 de ani de la căsătorie, se pot înscrie până pe 20 septembrie a.c., la Ghișeul nr.10 al Casei, dar și la sucursa ...

Citeste mai mult
06 sep
2017

Miercuri, 6 septembrie a.c., cu începere de la orele 11:00, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad a organizat simpozionul dedicat aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu. 

Născut la 6 septembrie 1817 la Iași, Mihail Kogălniceanu a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român, ce a devenit după Unirea din 1859 prim ministru al Principatelor Române.

De numele său se leagă unele reforme precum eliminarea rangurilor boierești, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară etc. Totodată, a fost unul dintre ideologii Revoluției de la 1848 din Mo ...

Citeste mai mult
25 aug
2017

În perioada 23 - 25 august 2017, Centrul de Informare „Europe Direct” Vaslui cu sprijinul Primăriilor municipiilor Vaslui, Negrești, Huși, Bârlad, dar și al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad a organizat patru seminarii de instruire a persoanelor vârstnice în utilizarea calculatorului și a internetului - „BUNI-pe-NET”.

Vineri, 25 august a.c., cu începere de la ora 10:00 în sala „Alexandru Ioan Cuza” a C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad s-a desfășurat ultimul seminar ce a căutat a familiariza persoanele vârstei a treia cu noile tehnologii informaționale. 

Acțiunea face parte din suita a ...

Citeste mai mult
10 aug
2017

Joi, 10 august a.c. cu începere de la ora 10:00 în sala „Alexandru Ioan Cuza” au fost lansate ultimele publicații apărute sub egida C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad - nr.35 al revistei „Viața noastră”, nr.8 al revistei de rebus „Crypto”, precum și a plachetei semnate Serghei Coloșenco și dedicate pictorului Nicolae Tonitza.

Prezentarea acestora a fost asigurată de Teodora Elena Zaldea (nr.35 al revistei „Viața noastră”) și de către prof. Gruia Novac (nr.8 al revistei „Crypto” și a plachetei „Nicolae Tonitza”). 

Revi ...

Citeste mai mult
10 aug
2017

Prin Legea nr.53/2013, ziua de 31 august a fost proclamată drept Ziua Limbii Române din dorința de a-i uni pe toți cei care vorbesc și simt românește, dar și de a le reaminti că „limba română este patria mea” (Nichita Stănescu). 

De altfel, poetul basarabean Alexei Mateevici, născut la 16 martie 1888, la Căinari, fostul județ Bender și trecut în lumea celor drepți la 13 august 1917 în Chișinău, avea să aducă prin poezia „Limba noastră” un elogiu limbii române, fiind totodată și un îndemn pentru prețuirea ei.

În ace ...

Citeste mai mult
27 iul
2017

Asociația noastră avea să celebreze în anul 2016 Ziua Imnului Național (29 iulie) într-o manieră aparte, oferind un spectacol muzical - literar - artistic intitulat sugestiv ”Icoana țării noi o purtăm în suflet! (Milenii românești între Bârlad și Reghin)” la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin. Totodată, grație unei astfel de ocazii de cinstire și preamărire a țării și a simbolurilor sale s-a născut și colaborarea dintre Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad și omoloaga sa din municipiul Reghin.

De altfel, cu bucurie anunțăm faptul că instituția noastră a primit, în data de 27 iulie a.c., v ...

Citeste mai mult
27 iul
2017

Joi, 27 iulie a.c., cu începere de la orele 17:00, în foaierul Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad a avut loc manifestarea „Reghinul de ieri, Reghinul de azi”. 

Cu prilejul Zilei Imnului Național (29 iulie), oaspeții noștri din Reghin, respectiv Deda au pregătit o expoziție de icoane realizate de membrii cercului de profil ce funcționează pe lângă Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin sub atenta coordonare a doamnei Elena Harja, artist plastic. 

De asemenea, bârlădenii au putut vizualiza și fotografii din orașul viorilor reunite sub genericul  Citeste mai mult

25 iun
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad a organizat cu prilejul Zilei Drapelului Național (26 iunie) duminică, 25 iunie a.c., cu începere de la ora 10:00 colocviul „Roșu, galben și albastru - Drapelul românesc - istorie și simboluri”.

Au fost rostite alocuțiuni de către col. (r.) Paul-Valerian Timofte, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bacău - „Istoria tricolorului românesc” și col. (rtg.) Constantin Chiper, vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” și președintele filialei Prahova - „Drapelul de luptă - simbol al onoarei, gloriei și vitejiei militare”.

Citeste mai mult
24 iun
2017

Sâmbătă, 24 iunie a.c., ora 10:00, Primăria Municipiului Bârlad, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad și Asociația Femeilor Întreprinzătoare Bârlad i-au poftit pe bârlădeni la sărbătoarea „Cu IA la șosea”. 

Manifestarea a marcat Ziua Universală a Iei (24 iunie).

Îmbrăcăți cu ii, locuitorii municipiului Bârlad adunați în fața clădirii Palatului Comunal au străbătut pe jos distanța până la Grădina Publică, unde Ilene Cosânzene și Feți-Frumoși i-au întâmpinat cu un program artistic în incinta Teatrului de Vară, reamintindu-le, în acest fel, de frumusețea portului tradiț ...

Citeste mai mult
21 iun
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Primăria Municipiului Bârlad a organizat miercuri, 21 iunie a.c. conferința „Biogeografia și paleobiologia maimuțelor din Miocenul Eurasiei” ce a beneficiat de prezența profesorului universitar doctor Jay Kelley de la Universitatea din Arizona. 

Evenimentul s-a desfășurat cu începere de la ora 18:00 în incinta sediului Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad din strada Republicii nr. 235.

 

...
Citeste mai mult
15 iun
2017

„...Voi, boierilor, care aveţi parte la toate bunătăţile, gândiţi la sfânta datorie ce vă leagă către patria voastră, care v-a înzestrat cu averi şi cu cinstiri. Gândiţi la soarta nenorocită a poporului şi vă grăbiţi a-i da mâna de ajutor, pentru ca să dovediţi, atât lui, cât şi Europei care vă priveşte, că sunteţi îndemnaţi de dorul binelui obştesc, iar nu de interesuri particulare! Gândiţi că acum a răsărit în lume falnicul soare al libertăţii şi că mare crimă aţi făptui, dacă aţi închide ochii voştri la razele-i mântuitoare de astăzi, când toate naţiile se deşteaptă la lumina lui… Voi, locuitorilor săteni, pentru cari se pregăteşte un viitor frumos şi fericit, nu vă înspăimântaţi de îngrozirile ce cearcă a vă mai face ticăloşii vânduţi ocârmuirii! Nu daţi ascultare ...

Citeste mai mult
14 iun
2017

Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Avem convingerea că dacă mai trăia sănătos, încă douăzeci de ani, el ar fi fost considerat, fără putință de contestare, ca unul dintre cei mai mari creatori de poezie din întreaga literatură a lumii. (...) 

Dar Eminescu nu este numai un poet de geniu. Este ceva mai mult. El este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc și cel dintâi român în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă a sufletului daco-roman cu cultura occidentală.” (Garabet Ibrăileanu)

Pios omagiu a fost adus Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, mie ...

Citeste mai mult
14 iun
2017

Miercuri, 14 iunie a.c., Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad a organizat lansarea celui mai nou volum semnat profesor Serghei Coloșenco, reputat rebusist și enigmist bârlădean, membru al colectivului redacțional al revistei „Viața noastră.”

Cu începere de la ora 11:00, în sala „Alexandru Ioan Cuza” a fost prezentată placheta rebusistică dedicată aniversării a 128 de ani de la moartea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu.

Realizată în condiții grafice deosebite la editura Sfera din Bârlad, placheta a apărut sub egida Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad ...

Citeste mai mult
09 iun
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza”  Bârlad recomandă piesa de teatru ”Pacea cu zmeii (Poveste de adormit adulții)” de Valeriu Butulescu. 

Piesa va fi pusă în scenă vineri, 9 iunie a.c., orele 18:30 de actorii Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad - George Sobolesvchi, Bogdan Manolache, Lucian Arhire, Oana Florea și Alexandru Savu.

Spectacolul ”Pacea cu zmeii” a fost scris de Valeriu Butulescu în urmă cu două decenii. 

Despre noua piesă a Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad, secretarul literar Teodora Gabriela Spânu avea să declare: ”Spectacolul, cu subtitlul ”Poveste de adormit adulții”, este o comedie în care se r ...

Citeste mai mult
05 iun
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad invită membrii săi la concertul ”Sărbătoarea salcâmilor” ce va avea loc în data de 5 iunie a.c., orele 19:00 pe Stadionul Municipal Bârlad.

Un regal de muzică și tradiții populare susținut de Orchestra Națională de la Chișinău ”Lăutării” condusă de Nicolae Botgros alături de interpreții Cristian Pomohaci, Steliana Sima, Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Ion Paladi. Prezentatorul evenimentului - Iuliana Tudor.

Biletele se pot achiziționa de la ghișeul nr.10 al Casei!

Costul unu ...

Citeste mai mult
19 mai
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad a organizat în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului, ediția a XXXII-a spectacolului ”Tinerețea vârstei înțeleptului” ce a avut loc vineri, 19 mai a.c. cu începere de la orele 18:00 în sala de spectacole a Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad. 

Au cântat și încântat audiența Corul ”Crizantema” al C.A.R.P. ”Elena Cuza” Bârlad condus de prof. Mihaela Oprea, Ansamblul de mandoline ”Doina Similei” din comuna Alexandru Vlahuță, coordonator prof.Jorj Dulgheru, Ansamblul folcloric ”Micii răzeși” Pogonești, profesorii Gruia Novac și Petruș Andrei și mulți, mulți alții.

Surpriza serii - celebra interpretă de muzică populară Viorica MACOVEI.< ...

Citeste mai mult
18 mai
2017

În cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului, ediția a XXXII-a, Primăria și Consiliul Local Bârlad alături de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad, Casa de Cultură a Sindicatelor ”George Tutoveanu” și Societatea culturală ”Academia bârlădeană” au organizat  joi, 18 mai a.c., orele 17:00 în sala mică a Casei de cultură  lansarea volumului ”Jocul de-a viața” semnat Vasile Chelaru, precum și expoziția de pictură a prof. Eugen Iftene.

Prezentarea volumului a fost realizată de prof. Gruia Novac, iar expoziția a fost vernisată de Andi Bentu și ing. Mihai Ștefan.

 

...
Citeste mai mult
12 mai
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bârlad, Academia rurală ”Elanul” a organizat vineri, 12 mai a.c. cu începere de la orele 11:30 Simpozionul de comunicări științifice ”Studii și cercetări în domeniul științelor naturii”.

Au fost prezenți în sala ”Alexandru Ioan Cuza” a C.A.R.P. ”Elena Cuza” Bârlad specialiști din țară, dar și din orașul nostru care au prezentat problematici legate de preocupările și realizările din domeniul științelor naturii. 

E bine să-i menționăm în acest sens pe drd. Laurențiu Ursachi, prof. univ. dr. Vlad Aurel Codrea de la Universitatea ”Babeș Bolyai” Clu ...

Citeste mai mult
05 mai
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Primăria municipiului Bârlad, Cercul Militar și Protoeria Bârlad a organizat vineri, 5 mai a.c., cu începere de la ora 11:00 Reuniunea dedicată Zilei Veteranilor de Război (29 aprilie), Zilei Independenței României (9 mai 1877), Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945) și Zilei Europei (9 mai).

Au fost prezenți în sala ”Alexandru Ioan Cuza” a Casei cu alocuțiuni generalul de flotilă aeriană Radu Theodoru, veteran de război și membru al U.S.R., precum și colonelul în rezervă Dumitru Stavarache, membru în Comisia României de Istorie Mi ...

Citeste mai mult
27 apr
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad vă recomandă piesa de teatru „Scandal la operă” de Ken Ludwig în interpretarea actorilor Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad: Simon Salcă Jr., Ramona Părpăliță Ananie, George Sobolevschi, Sorin Ghiorghe, Cella Todică, Lucian Arhire, Oana Florea, Cătălina Rusu. 

Despre această comedie plină de neprevăzut, secretarul literar al Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad, Teodora Gabriela Spânu preciza următoarele: ”În spectacolul ”Scandal la operă”,  avem de-a face cu un figurant care devine, peste noapte, vedetă… Spectacolul este una dintre poveștile teatrale cele mai apreciate în comedia bulevardieră. În 1934, spectacolu ...

Citeste mai mult
24 apr
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad a organizat în data de 24 aprilie a.c. conferința ”Calistrat Hogaș, amantul nestrămutat al marilor priveliști ale naturii”.

Manifestarea a avut drept corolar aniversarea a 170 de ani de la nașterea scriitorului - 17 aprilie 1847.

Despre personalitatea și opera prozatorului îndrăgostit de natură și frumos s-au pronunțat profesorii Gruia Novac și Lucia Munteanu. De altfel, prof. Lucia Munteanu a citit spre aducere aminte pasaje din opera de căpătăi a lui Calistrat Hogaș - ”Pe drumuri de munte.”

Posteritatea l-a r ...

Citeste mai mult
14 apr
2017

Nou la C.A.R.P. ”Elena Cuza” Bârlad!

Diagnosticare gratuită cu bionergie și biorezonanță

În intervalul 20 martie - 14 aprilie a.c., între orele 9:30 - 15:30, Johhny Dulcă, expert bioterapeut, nutriționist, tehnician maseur și reflexoterapeut oferă membrilor C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad consultații gratuite cu bionergie și biorezonanță.

Înscrierile se pot realiza la Ghișeul nr.10 al asociației sau la numărul de telefon 0744.587.156

 

 

 

...
Citeste mai mult
01 apr
2017

Art.12 din Statutul de funcționare al C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad statuează:

„Adunarea Generală este organul de conducere alcătuit din totalitatea membrilor asociației.

Adunarea Generală se convoacă cel puțin o dată pe an și are drept de control permanent asupra organelor asociației - Consiliul director și Comisia de cenzori”.

În temeiul celor prezentate mai sus, C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad aduce la cunoștință publică programul de desfășurare al Adunărilor generale anuale din cele 32 de sucursale ale asociației în cadrul cărora se vor prezenta dările de seamă privind activitatea desf ...

Citeste mai mult
27 mar
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad a organizat în parteneriat cu Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria”, Primăria municipiului Bârlad, Protopopiatul Bârlad și organizația nonguvernamentală ”Acțiunea 2012” luni, 27 martie a.c., la cimitirul ”Eternitatea”, aniversarea a 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România și a 47 de ani de la trecerea în neființă a locotenent colonelului Gheorghe Andronachi.

Evenimentul s-a deschis cu o rugăciune închinată în memoria celor trecuți la cele veșnice, iar apoi col. (r.) Paul Valerian Timofte, vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” și președintele filialei Bacău a rememorat evenimentele de la 27 martie 1918 - ”Unirea Basarabiei cu ...

Citeste mai mult
27 mar
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad invită membrii săi la comedia ”O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, luni 27 martie a.c. cu începere de la ora 19:00 la Teatrul ”Victor Ion Popa” Bârlad. 

Aflată în patrimoniul comediei românești, inovatoarea piesă a lui Ion Luca Caragiale are parte de o haină nouă, binemeritată, conferită de actorul Dan Tudor ce își demonstrează cu această ocazie și măiestria regizorală. 

Umorul inefabil, personajele puse în situații absurde datorate diferenței între aparență și esență, comicul ridicat la rang de artă, respectarea cu sfințenie a textului original, sunt doar câteva direc ...

Citeste mai mult
19 mar
2017

Domnul Unirii Alexandru Ioan Cuza avea să vadă lumina zilei în data de 20 martie 1820 la Bârlad.

Se împlinesc de atunci 197 de ani, motiv de pios omagiu adus celui ce a desăvârșit Unirea Principatelor Moldovei și Valahiei, punând totodată bazele României moderne prin reformele profunde implementate.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” a organizat duminică 19 martie, cu începere de la ora 11:00, Simpozionul ”197 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Despre personalitatea și opera refo ...

Citeste mai mult
19 mar
2017

Colectivul de redacție al revistei ”Viața noastră” are bucuria de a vă invita la lansarea nr.34 – un număr dedicat în întregime Primăverii și Femeii, cea mai mare minune pe care Dumnezeu a lăsat-o pe acest pământ.

Numărul 34 ca și celelalte numere ale revistei ”Viața noastră” vă aduc în atenție materiale privind literatura - comemorarea a 167 de ani de la nașterea Marelui Poet Național Mihai Eminescu și a 81 de ani de la nașterea poetului Nicolae Labiș, articole semnate de prof. Gruia Novac. De asemenea, prof. Livia Andrei aduce un pios omagiu la aniversarea a 165 de ani de la venirea pe acest pământ a celui care a fost Ion Luca Caragiale - ”Actualitatea poetului Ion Luca Caragiale.”

Citeste mai mult

15 mar
2017

Fuego avea să mărturisească despre acest nou spectacol: „Pentru mine, muzica este terapie, este melodie, este emoție și bucurie la un loc, mai mult decât câteva sunete așezate pe o bandă și un text aruncat la întâmplare unui artist să-l recite pe o coloană sonoră. Eu mai cred în muzică și în puterea ei, în șlagărele de ieri și în ceea ce se creează azi, atât de complex. Sunt în continuare un romantic și prefer să cred că ne putem bucura în continuare de frumusețea unor cântece. „Lăsați-mi muzica!” este despre mine și arta mea, despre voi, publicul meu și toate piesele pe care le-am lansat sau le-am cântat ori fredonat de când ne-am născut, este un omagiu adus artiștilor români și o feerie a primăverii în care ne vom delecta, pentru două ore, cu mesaje și emoții speciale.

Citeste mai mult

10 mar
2017

Cunoscutul interpret de muzică ușoară Fuego și-a dat întâlnire cu bârlădenii, vineri 10 martie a.c. la Salonul Royal în cadrul primului bal al artelor organizat în municipiu – ”Iubirea înflorește primăvara”.

Partenerii acestui eveniment unde artele s-au împletit într-un melanj armonios cu muzica de calitate au fost Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad, Casa de modă ”Mireasa”, Florăria ”Alegria” și televiziunea locală MEDIA TV Bârlad.  

Concitadinii noștri au avut astfel posibilitatea de a-l vedea pe Paul Surugiu alias Fuego într-o nouă ipostază – cea de artist plastic.

Citeste mai mult

01 mar
2017

Luna Martie a sosit, primăvara și-a făcut apariția pe la ferestre, motiv pentru Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Bârlad de a organiza, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii - 8 Martie, un recital de muzică și poezie. 

Poeții Petruș Andrei („De ziua ta”; „Femeia”; „De la o vreme”; „Fată frumoasă, dulce femeie”; „Rețeta fericirii”), Iftene Cioriciu („Te iubesc, Femeie”; „Eu sunt bărbatul”; „Alo, sărut mâna, tati!”; „Răpește-mă iubite”; „La o întâlnire sfântă”) și Ionel Dorin („Odă femeii”; „Geneza femeii”; „Cum să arăți, femeie”; „Ești atât de frumoasă”; „Frumosul e-n noi”) au încântat auditoriul cu versuri din creația proprie în ...

Citeste mai mult
01 mar
2017

S-au împlinit 180 de ani de la nașterea scriitorului copilăriei Ion Creangă (1 martie 1837), motiv de pios omagiu ce a fost adus de către prof. Petruș Andrei în cadrul simpozionului organizat de către C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad în prima zi a primăverii (1 martie). 

De altfel, într-o notă inedită, respectiv în versuri prof. Petruș Andrei, a prezentat câteva aspecte din viața celui ce a fost supranumit de Garabet Ibrăileanu drept „Homer al românilor”.

Pornind de la fraze celebre din opera marelui scriitor, prof. Petruș Andrei a compus o serie de poezii. Redăm și noi înspre exemplificare următoarele:

Citeste mai mult

01 mar
2017

Pe Gheorghe Vlad l-ați remarcat cu siguranță din paginile revistei „Viața noastră” unde prezintă în cadrul rubricii „Întâlnire cu o carte” destinul celei care a fost supranumită „Sfânta” - Doamna Unirii Elena Cuza.

Trebuie să vă aducem la cunoștință că Gheorghe Vlad este membru al C.A.R.P. Roșiorii de Vede, județul Teleorman, profesor pensionar și un pasionat cercetător al istoriei neamului românesc, pasiune ce s-a materializat de altfel într-un număr important de volume cu caracter istoric.

Ultima sa carte „Doamne vestite din istoria românilor” publicată la Editura Tipoalex, Alexandria, a ajuns și la Bârlad, mai precis la C.A.R.P. ”Elena Cuza”, fiind preze ...

Citeste mai mult
24 feb
2017

Filă din istoria neamului românesc mai puțin cunoscută de tânăra generație, marea răscoală din primăvara anului 1907 a constituit prin amploarea acțiunilor desfășurate, prin durata și intensitatea ei, cea mai impresionantă ridicare la luptă a țăranilor, din istoria modernă a României.

Declanșată la capătul unui neîntrerupt lanț de mișcări țărănești, desfășurate începând din 1888, răscoala de la 1907 a reprezentat corolarul firesc al situației țărănimii române de la cumpăna secolelor al XIX-lea – al XX-lea.

Citeste mai mult

24 feb
2017

Dragobetele sau varianta românească a Sfântului Valentin vest-european își are rădăcinile în vechi tradiții daco-gete. Dragobetele personifica în credința populară dragostea și buna dispoziție, fiind adesea identificat cu Cupidon, zeul iubirii din mitologia romană. Mai era cunoscut și sub numele de Cap de Primăvară sau Cap de Vară.

Dar, despre tradițiile și obiceiurile specifice acestei zile a vorbit prof. Gruia Novac în cadrul expunerii „La români, Dragobetele-i în fiecare zi!”.

Acestuia i s-au alăturat prof. Petruș Andrei cu versuri închinate iubirii (de oameni, de natură și de tot ce are viața mai frumos - poeziile „Ne primenim”; „Dintr-o amintire”; „De ...

Citeste mai mult
22 feb
2017

Criticii de teatru au primit foarte bine montajul regizorului Eugen Făt, aspect exemplificat de articolul publicat în revista „Viața Liberă” de Victor Cilinca: „ "Am avut emoţii la premiera de sâmbătă a unei piese atât de cunoscute, deci greu de „înnoit”, dar am avut parte de o montare absolut uimitoare, prin curaj, în primul rând. În stil propriu Eugen Făt, regizorul superbei montări „Vânzătorul de vise”, acum un spectacol DUPĂ (aşa scrie şi pe coperta excelentului caiet-program al spectacolului) I. L. Caragiale: „O scrisoare… pierdută” (şi punctele de suspensie, care aparţin regiei, sugerează ceva!) Este greu să descriu inovaţiile spectacolului, fără a fura din surpriza de care eu şi alţii am avut parte, fiind prea puţin încrezător că se poate inova atât cu rezultate atât de bune! Când se mo ...

Citeste mai mult
16 feb
2017

Regizorul spectacolului Cristian Gheorghe avea să facă următoarele remarci cu privire la piesa semnată de dramaturgii ucrainieni, A. Mardan și A. Tarasul: ”Un câine. Imaginar sau real.Oameni.Vulnerabili sau plini de putere. Dorinţe. Pure sau nocive. Răzbunare. Meschină sau frizând apocalipsul. Gânduri. Pozitive sau întunecate. Lacrimi. Adevărate sau teatrale, inutile sau având calitatea de a schimba ceva. Agonie, goană nebună, ură, lipsă de scrupule, agitaţie continuă, soluţii extreme, într-un război al iluziei că fiecare dintre actanţii poveştii este, de fapt, unic moştenitor al unei averi imense, care devine raţiune de a fi, demolând astfel umanitatea, strivind moralitatea, sufocând sentimentele. Înfruntare pe viaţă şi pe moarte în jurul unui seif care, cu siguranţă, ascunde mult doritul testament – cel dă ...

Citeste mai mult
02 feb
2017

Joi, 2 februarie a.c., Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Elena Cuza" Bârlad a fost gazda conferinței – eseu "Rezonanța cântecului pădurii în codrul fost frate cu românul",  prima manifestare din ciclul evenimentelor dedicate femeii pregătite de către asociația noastră pe parcursul lunilor februarie – martie.

Prof. Gruia Novac a ales să evoce, pentru o primă astfel de conferință, personalitatea reginei Elisabeta, trecută în neființă în ziua de 1 februarie 1916, cunoscută în mediul literar – artistic sub pseudonimul Carmen Sylva.

Despre Majestatea Sa Elisabeta, prima regină a României, istoria avea să rețină implicarea sa energică ...

Citeste mai mult
23 ian
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Elena Cuza" Bârlad în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice, filiala Bârlad au pregătit luni, 23 ianuarie a.c., cu începere de la orele 11:00 simpozionul "Unirea, națiunea a făcut-o!", manifestare dedicată aniversării a 158 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească – 24 ianuarie 1859.

Despre acest act istoric, etapă crucială pentru evoluția României au susținut alocuțiuni profesorii Oltea Rășcanu Gramaticu, președintele Societății de Științe Istorice, filiala Bârlad; Costel Pascaru și Marcel Proca.

Intervenții pe marginea subiectului cu implicații în zil ...

Citeste mai mult
13 ian
2017

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Elena Cuza" Bârlad a deschis seria manifestărilor cultural-artistice aferente anului 2017 cu un omagiu pios adus Poetului neamului românesc, Mihai Eminescu.

Astfel, vineri, 13 ianuarie a.c., sala "Alexandru Ioan Cuza" a găzduit conferința "Argint e pe ape și aur în aer" unde prof. Petruș Andrei, pe lângă aspecte privind viața și opera marelui poet Mihai Eminescu, a prezentat albumul semnat pictor Ion Daghi - "Plastica eminesciană" realizat la Chișinău în anul 2015.

Volumul în discuție conține un număr de ...

Citeste mai mult
13 ian
2017

Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) instituită prin Legea nr.238/2010 a fost celebrată la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Elena Cuza" Bîrlad vineri, 13 ianuarie a.c., printr-o conferință - eseu intitulată "Ziua Culturii Naționale, emblemă a spiritului românesc".

Prof. Gruia Novac, conferențiarul evenimentului, s-a referit la faptul că Ziua Culturii Naționale, pe lâmgă a fi ziua în care-l celebrăm pe "Luceafărul" poeziei românești, Mihai Eminescu, reprezintă și un prilej de reflecție asupra stadiului în care regăsim cultura română. Totodată, Ziua Culturii Naționale se înfățișează și ca o ocazie de a redescoperi esența românismului, a valo ...

Citeste mai mult

Sus