Dezbatere: Omenia - Poarta sufletului nostru

Ce este omenia și cum o putem recunoaște? Omenia nu are o anumită înfățișare, nici culoare, nici miros. Omenia se citește pe chip, omenia se citește prin gesturi și fapte.

Cine ne poate descrie cel mai bine ce este omenia decât omul trecut prin viață, omul care trăiește omenește și care a văzut mai ales ce anume NU este omenia. În ziua de azi este ușor mai degrabă să dai dovadă de neomenie.

Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” a organizat o dezbatere pe această temă: „Omenia-poarta sufletului nostru”, cu oameni care au ales să-și deschidă poarta sufletului (magistrat pensionar Ciobanu Ioan, avocat Dumitru Boroș, profesorul Gruia Novac, alături de președintele Casei de Ajutor Reciproc „Elena Cuza”, Mihai Nicolaie) pentru cei ce au nevoie de înțelepciunea vieții trăite frumos.

Atât președintele Casei, în introducerea temei dezbătute, cât și domnul profesor Novac au observat schimbările specifice societății contemporane, caracterizată de exemple din ce în ce mai puține de omenie. Fie că este vorba de cei șapte ani de acasă, fie că este vorba de mediul școlar sau de mesajele promovate prin mass media, putem afirma cu certitudine că moralitatea pierde teren în fața lipsei de bun simț, a lipsei respectului pentru ceilalți și a lipsei unor principii corecte de viață. Menționăm moralitatea deoarece aceasta trebuie să fie nelipsită, fiind chiar o cerință pentru ca omenia să existe.

Cu toate acestea, în ciuda aspectelor nefaste, Asociația se bucură de colaborarea cu oameni de cultură ce au dat dovadă de nenumărate ori de omenie, aceasta făcând parte parcă din ADN-ul propriu. Poate că nu întâmplător majoritatea au trecut de vârsta de pensionare. Dezbaterea acestei teme a oferit ocazia, prin prezența tuturor invitaților, de a sărbători ziua de naștere a membrului de onoare al Casei, dar și cetățean de onoare al Bârladului, domnul profesor Gruia Novac, personalitate pe care o considerăm fără doar și poate un exemplu de omenie.

Doamnele profesoare Alexandrina Pascal și Ecaterina Teletin, după zeci de ani petrecuți la catedră, au mărturisit că omenia este și amprenta educației, prin vocația lor ele purtând responsabilitatea modelării caracterului elevilor. Pe lângă aprecierile cu privire la dezbatere, acestea au urat ,,La mulți ani!’’ domnului profesor, depănând totodată amintiri comune.

Deoarece domnul profesor Petruș Andrei nu a putut fi prezent, mesajul său pentru sărbătorit a fost citit de Daniș Mădălina, reprezentantă a Departamentului de ,,Comunicare și Relații cu Publicul din cadrul Casei de Ajutor Reciproc.

Au mai luat cuvântul domnul avocat Dumitru Boroș, magistratul pensionar Ioan Ciobanu, Aneta Matei, reprezentantă a Corului ,,Crizantema’’ al Casei, domnul Vasile Chelaru, învățătorul Andrei Dumitru, domnul Marinel Gâlcă și doamna director a Bibliotecii Stroe Belloescu, Cristina Vizitiu.


Sus