Conferință-dezbatere: Să vorbim despre pensii

Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ,,Elena Cuza’’ din Bârlad, din dorința de a asigura contactul direct cu legiuitorii în ceea  ce privește problemele vârstei a treia, a organizat o conferință în jurul situației pensiilor. Invitații, deputatul Marius Budăi Constantin, fostul Ministru al Muncii și Justiției Sociale și deputatul Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, au stat la dispoziția publicului pentru a clarifica toate problemele legate de pensii și pentru a lămuri care vor fi viitoarele modificări ce vor influența calcularea lor. Din caza unor probleme apărute în ultimul moment, economistul Robu Vasilică – Director la Casa Națională de Pensii și Georgică Bădărău - Secretarul General al Federației Naționale „Omenia” nu au putut fi prezenți la eveniment.

Bazele sistemului de securitate socială din România au fost puse înainte de Primul Război Mondial ca rezultat al modificării componenței societății – numărul proletarilor era în creștere-. Primii care s-au bucurat de o lege a asigurărilor sociale au fost minerii-legea minelor din 1895. Procesul de instituționalizare a asigurărilor sociale a continuat cu meseriașii-legea Missir 1902. Aspecte precum boala, accidentele și bătrânețea au fost luate în calcul în 1915 prin legea Nenițescu.

În perioada interbelică au debutat primele sisteme private de securitate socială.

În 1933, prin legea Ioanițescu, s-a stabilit cota de contribuție de 6  la sută pentru asigurări sociale, suportat în mod egal de patron și salariat.

Regimul comunist a pus pe primul loc salariații întreprinderilor de stat și unele categorii de oameni ai muncii asimilați salariaților, liberii profesioniști și agricultorii fiind lăsați deoparte. Beneficiarii acestor legi s-au bucurat de majorarea pensiilor.

După căderea regimului comunist, nu s-au făcut schimbări radicale în legislația asigurărilor sociale, încercările de modernizare fiind timide. O primă schimbare a fost dispariția sistemelor private de asigurări sociale neperformante, singurul sistem independent care s-a dovedit a fi viabil fiind cel al avocaților.

Legea nr. 19/2000 a avut impactul cel mai mare, astfel fiind modificată concepția asupra asigurărilor și făcând posibil accesul la sistem tuturor persoanelor producătoare de venituri.

Mai punctual, pe tema pensiilor, invitații au  amintit de legile 19/2000 și  263/2010, noutatea legislativă cuprinsă în legea 127/2019 urmând a intra în vigoare  în anul 2021. O dată cu această lege se va produce creșterea etapizată a valorii punctului de pensie, va fi adoptat un mod nou de calculare, se va institui pensia minimă, se dorește introducerea masteratului și doctoratului în categoria perioadelor asimilate stagiului de cotizare.

Întrebările celor prezenți au fost în legătură cu aceste legi pe care invitații le cunosc foarte bine, fiecare întrebare din partea publicului primind răspunsul complet. Cei care se confruntă cu probleme de calcul al pensiei au primit sugestii clare de rezolvare.

Pe final, publicul a fost mulțumit de informațiile aflate, plecând cu ceva mai multă speranță pentru viitor.

 

Legea 127/2019 poate fi citită integral accesând următoarea pagină web:

http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/Lege_127_2019_Pensii.pdf

 

 

 


Sus