18 mar
2020

        Patrimoniul bibliofil al județului Vaslui se îmbogățește zilele acestea cu o inedită lucrare documentar-omagială, ce se va prezenta la Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad în data de 18 martie 2020. Editată sub auspiciile Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” şi Societatea Culturală Bucureşti-Chişinău, cartea ”Vasluienii în războaie” este dedicată comemorării și omagierii eroilor și participanților la războaiele românilor, pentru realizarea și apărarea statului unitar național român în cele 3 etape definitorii:

(1)  Războiul de independență (1877-1878)

(2) Războaiele de întregire a neamului:

- Războaiele balcanice (1912-1913);

Citeste mai mult

18 mar
2020

Domnul Unirii, destin închinat țării

             Alexandru Ioan Cuza provenea dintr-o familie de boieri mici și mijlocii din județul Fălciu, proprietari de pământ cu funcții în administrațiile domnești din Moldova din partea tatălui - Ioan Cuza și din partea mamei, Sultana Cozadini, din strămoși de origine greco-italiană. Cuza se naşte pe 20 martie 1820 la Bârlad, primele studii urmându-le la pensionul condus de francezul Victor Cuenin din Iaşi, unde îi are colegi pe Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri.

           Dimploma de bacalaureat o ia la Paris în 1835, apoi urmează studii univer ...

Citeste mai mult
15 mar
2020
Expoziție foto documentară: Bârladul de odinioară ...
Citeste mai mult
18 feb
2020

         În contextul perioadei agitate pe care ţara noastră o traversează, un spectacol despre aşteptare, vis, iluzie şi, nu în ultimul rând realitate, nu poate trece neobservat. Patru personaje aflate într-o gară dezafectată așteptând un tren care nu va mai opri niciodată, patru personaje care îşi îneacă nimicnicia în alcool, trăind în iluzia vieţii pe care au avut-o. La fel ca în piesele lui Samuel Beckett, timpul este aproape inexistent, fiecare zi fiind o repetare nesfârşită a aceleiaşi acţiuni, aceea de a privi trenurile şi de a spera la nesfârşit că unul dintre ele va staţiona măcar câteva secunde în gară. Staţia este o ruină, totul este distrus, murdar, fără posibilitate de reconstrucţie.

        Pe tot parcursul spectacolului ne punem întrebarea dacă ceea ce vedem pe scenă este real sau este ...

Citeste mai mult
13 feb
2020

               Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad organizează joi, 13 februarie 2020, conferința „Alexandru Vlahuță, omul verigă de legătură al culturii române” susținută de scriitorul Mircea Platon și lansarea celui mai recent volum al acestuia, sub titlul „Alexandru Vlahuță, primul și ultimul”.

            Conferința propune publicului bârlădean o nouă perspectivă de cunoaștere a poetului, prozatorului și publicistului Alexandru Vlahuță iar volumul nou apărut în orizontul literar românesc cuprinde publicistica cenzurată a marelui scriitor, care, nu demult a fost comemorat de întreaga ființă românească, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea sa în eternitate.

        &n ...

Citeste mai mult
08 feb
2020

            Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul “Vasile Pârvan”, Bârlad şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor, Bucureşti vă invită sâmbătă, 8 februarie 2020, ora 11.00, la vernisajul expoziţiei “TĂRÂMUL DULCIURILOR - cutii de bomboane şi reclame din perioada 1900-1980”. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235.

               Colaborarea cu fondatorii şi reprezentanţii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor din Bucureşti - colecţionarii Cristian şi Mihai Dumitru - presupune, de această dată, prezentarea publicului bârlădean a unei colecţii formată pe parcursul a 40 de ani, ce însumează 400 de exponate (cutii de bomboane şi reclame) care recompun istoria dulciurilor româneşti, pentru o perioadă de aproximativ 100 de an ...

Citeste mai mult
25 ian
2020

Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, acum la început de an, vă propune spre vizionare o extrem de interesantă expoziție de artă plastică organizată sub genericul „Destinul unui artist” – Viorica Rodica Bălan. Autoarea lucrărilor, deși a plecat de ceva timp din această lume, și-a exprimat încă din timpul vieții, dorința ca o parte din lucrările ei să fie să fie donate unor muzee. Așa se face că, la ora acuală, picturi semnate de ea se găsesc în muzeul din Botoșani, la Complexul Național Moldova Iași și începând din anul 2019 și la Muzeul din Bârlad. Spirit profund, atât ca artist, cât și ca om, pictorița a înțeles că muzeul este printre puținele instituții, care poate asigura posteritatea unui artist.

Viorica Rodica Bălan s-a născut la 4 decembrie 1918 la Iași în familia unor renumiți medici ieșeni. A urmat Școala primară la Iași, iar mai a ...

Citeste mai mult
23 ian
2020

    

      Dezvoltarea limbii române în teritoriile locuite de români s-a realizat datorită scriitorilor pașoptiști, aceștia continuând eforturile cronicarilor moldoveni, munteni și ai Școlii Ardelene. Lucrările pașoptiste au hrănit unitatea spirituală a poporului, unitate ce se dorea a fi oglindită și în granițele ce vor forma Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești

       Ideea unității fraților români de același sânge și cu aceeași credință a existat și înainte de secolul XIX, idee ce poate fi regăsită în precuvântările cărților diaconului Coresi, mitropoliților Varlaam al Moldovei și Simion Ștefan al Transilvaniei, episcopului Ch ...

Citeste mai mult
14 ian
2020

    Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ,,Elena Cuza’’ a organizat manifestarea cultural-artistică intitulată: ,,A fost odată ca-n povești, a fost ca niciodată...este și va fi ...Eminescu!’’. Ne-am propus astfel să dedicăm ziua de 14 ianuarie sărbătoririi cifrei rotunde de 170 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu.

    Mihai Eminescu este socotit drept cea mai importantă voce poetică din literatura română pentru harul și măiestria cu care a reușit să transpună în cuvinte esența sufletului și trăirilor poporului român. Sensibilitatea sa prin care a filtrat semnificația vieții omului, realitățile contemporane și natura umană observată în experiențele sociale au determinat ca preocu ...

Citeste mai mult
14 ian
2020

         Vă mărturisim că am așteptat cu nerăbdare să împărtășim cu dumneavoastră materialele ce alcătuiesc numerele 40-41 ale revistei ,,Viața noastră’’, rezultatul fiind un exemplar cu dublă greutate. Luna decembrie, atât de încărcată în semnificații pentru poporul român, debutând cu Ziua Națională a României și terminându-se cu Nașterea Domnului și Anul  Nou, ne-a inspirat fără doar și poate să umplem paginile revistei noastre cu o varietate de emoții ce ne-au încercat datorită evenimentelor și sărbătorilor ultimei luni din an.

Citeste mai mult


Sus