LANSARE DE CARTE

Duminică, 21 ianuarie 2018, a avut loc lansarea cărţii “Bârladul şi Marele Război”, autor prof. Marcel Proca, la sediul Muzeului “Vasile Pârvan”. Manifestarea se înscrie  în cadrul evenimentelor prilejuite de sărbătorirea a 120 de ani de la înfiinţarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Elena Cuza” Bârlad şi a fost găzduită cu generozitate  şi profesionalism de  Muzeul “Vasile Pârvan”.

 

Cartea a fost prezentată de dr. Alin Spânu (reputat specialist în istoricul serviciilor de informaţii româneşti din timpul Primului Război Mondial şi nu numai) – professor la Facultatea de istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, dr. Silviu Moldovan – directorul departamentului cercetare din cadrul CNSAS şi dr. Florian Banu - din cadrul aceleiaşi instituţii. Discuţiile au fost moderate de directorul Muzeului “Vasile Pârvan” – prof.  Mircea Mamalaucă, care a vernisat şi expoziţia foto-documentară “BÂRLADUL-CAPITALĂ MILITARĂ (noiembrie 1916-martie 1917)”, organizată de prof. Marcel Proca.

Volumul vine să răspundă unui gol istoriografic privind Bârladul acelor ani de război şi constituie din acest punct de vedere o premieră pentru istoriografia bârlădeană, incluzând de cele mai multe ori informaţii inedite, rodul muncii de cercetare din arhive dar şi al identificării unui volum surprinzător de mare de fotografii realizate de Batalionul de specialităţi al Armatei Române, la Bârlad, în decembrie 1916. De asemenea, prin această lucrare s-adorit să prezentarea uneia din cele mai importante pagini din istoria acestui oraş, când aici au staţionat ori au trecut importante personalităţi militare româneşti şi străine. În acelaşi timp au fost investigate implicaţiile militare şi politice ale prezenţei la Bârlad a celor mai importante structuri militare româneşti şi străine: Marele Cartier General al Armatei Române, Cartierul Regal, Înaltul Comandament rusesc pentru trupele aflate în România etc.; dar şi elemente de viaţă cotidiană specifice Bârladului pe parcursul unei perioade de grea restrişte din istoria naţională – cea a retragerii şi refugiului în Moldova (1916 - 1918).

“Lucrarea beneficiază de informații noi, puse în cercetare de diferite arhive și biblioteci care, împreună cu lucrările consultate, se îmbină în mod armonios. Se remarcă aparatul critic extrem de profund (peste 850 de note), vasta bibliografie, îmbinarea textului cu fotografii și rigurozitatea demersului științific. Marcel Proca a utilizat toate tipurile de surse (arhivistice, edite, memorii, presă, foto etc.), pe care a ridicat o solidă construcție literară. În acest fel a adăugat o importantă contribuție la istoria orașului Bârlad în perioada Războiului de Întregire, parte a istoriografiei naționale.” (Alin Spănu)

Aducem mulţumiri atât membrilor  Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Elena Cuza” Bârlad cât care au sprijinat financiar editarea volumului cât  şi Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad care a găzduit cu generozitate şi profesionalism evenimentul.

 

Prof. Marcel Proca


Sus